SURSE DE APA
SURSE DE APA
tipuri si utilizai
- Pentru studiul apei ca substanță chimică indispensabilă vieții, a se vedea articolul Apă (moleculă), unde se găsesc toate informațiile privind structura, compoziția și proprietățile apei pure (H2O, denumită în chimie și oxid de hidrogen).
Apa este un lichid inodor, insipid și incolor, de cele mai multe ori, sau ușor albăstrui sau chiar verzui în straturi groase. Apa este o substanță absolut indispensabilă vieții, indiferent de forma acesteia, fiind unul dintre cei mai universali solvenți. Apa este un compus chimic al hidrogenului și al oxigenului, având formula chimică brută H2O. Apa este una din substanțele cele mai răspândite pe planeta Pământ, formând unul din învelișurile acesteia, hidrosfera.
Pe Pământ, apa există în multe forme, în cele mai variate locuri. Sub formă de apă sărată există în oceane și mări. Sub formă de apă dulce în stare solidă, apa se găsește în calotele polare, ghețari, aisberguri, zăpadă, dar și ca precipitații solide, sau ninsoare. Sub formă de apă dulce lichidă, apa se găsește în ape curgătoare, stătătoare, precipitații lichide, ploi, și ape freatice sau subterane. În atmosferă, apa se găsește sub formă gazoasă alcătuind norii sau fiind difuzată în aer determinând umiditatea acestuia. Considerând întreaga planetă, apa se găsește continuu în mișcare și transformare, evaporarea și condensarea, respectiv solidificarea și topirea alternând mereu. Această perpetuă mișcare a apei se numește ciclul apei și constituie obiectul de studiu al meteorologiei și al hidrologiei.
BONUS!
- – Sunetul se propagă mult mai repede prin apă decât prin aer.
- – Apa caldă îngheaţă mai repede decât apa rece.
- – Apa caldă e mai uşoară decât apa rece.
- – Creierul uman este alcătuit în proporţie de 78% din apă, iar oasele conţin 31% apă.
- – Senzaţia de sete apare în momentul în care pierdem 1% din apa din organism.
- – Apa ar trebui consumată la o temperatură de circa 5 grade Celsius pentru ca organismul să beneficieze de toate calităţile sale.
- – Dacă bei prea multă apă, poţi să intri în comă. Supraalimentarea cu apă se numeşte hiponatremie, duce la scăderea nivelului de sodiu din organism, iar celulele încep să se umfle
- . – Pământul este acoperit de apă în proporţie de 71%, însă mai puţin de 1% este apă dulce sau potabilă.
- – Cel mai adânc lac din lume se afla în Siberia, Rusia. Lacul Baikal are o adâncime de peste 1.700 de metri, iar toată apa lui reprezintă 20% din totalul apei potabile de pe glob.
- – Apa plată expiră din pricina sticlei în care este îmbuteliată, nu a conţinutului.
- – Apa poate provoca… arsuri! Vara, dacă uzi plantele la prânz, picăturile rămase pe frunze se comportă ca nişte lentile la contactul cu razele soarelui şi ard planta, care apoi moare…
- – Apa e responsabilă pentru unul dintre cele mai frumoase fenomene meteo: curcubeul. Acesta apare atunci când razele soarelui se reflectă prin picăturile de apă din atmosferă.
- – O banană e formată 75% din apă, pepenele roşu are 95% apă, cel galben, 90%, perele au 93%, iar caisele şi piersicile, 87%. Roşiile conţin apă în proporţie de 90%, castraveţii sunt formaţi 96% din apă, iar vinetele, varza şi dovleceii au 93%, respectiv 92% şi 89% apă. Ştiind asta, de acum puteţi să alegeţi în cunoştinţă de cauză fructele şi legumele cu cea mai mare putere de hidratare.
- ! Le știai pe toate?
Comentarii
Trimiteți un comentariu